Gör din egen mandelmjölk

Så här enkelt är det att göra egen mandelmjölk 

Ingredienser

1 1/2 dl mandlar, blötlagda i minst 5 timmar eller under natten
5 dl vatten
1 nypa salt
1 1/2 krm äkta ekologiskt vaniljpulver
Sötning om önskas, t.ex 1 tsk agave 

Gör så här

Blötlägg mandlarna i minst 5 timmar eller över natten. Häll därefter av vattnet och fyll på med nytt vatten (5 dl).

Häll i en nypa salt, vanilj och kanel. Mixa i en mixer eller med stavmixer. Låt stå och dra en stund. Sila sedan dom mixade mandlarna genom en silduk. Det finns speciella nötmjölksdukar, men en saftduk går också väldigt bra och har man inte det kan man som jag använda foten på ett par oanvända nylon-strumpbyxor.

Krama ur mandlarna genom silduken när all vätska runnit igenom. Spara sedan mandelmassan som blir kvar, den går det att baka med. Om du tycker att mjölken är för tjock kan du späda med mer vatten.

Häll upp mjölken i flaskor eller burkar med tätt återslutande lock och förvara i kylen. (mjölken håller i ca 5 dagar)

Kommentarer